ПОДЕЛА ПАКЕТА ИСКЉУЧИВО ПО КРИТЕРИЈУМИМА
5.11.2013


Неправилности и злоупотребе у подели хуманитарних пакета социјалано угроженим становницима на сеоском подручју у неким нишким општинама, подстакле су  председника Градске општине Палилула, Бобана Џунића да одржи радни састанак са председницима Савета грађана из 15 села са територије Палилуле. У присуству Стојана Прокоповића, секретара Градске организације Црвеног крста у Нишу, представници Савета ових насеља упознати су са критеријумима које заинтересовани грађани треба да испуне да би остварили право на хуманитарну помоћ. У наредних седам дана, биће ажурирани спискови угрожених становника општине и достављени организацији Црвеног крста а подела пакета се очекује од 19. новембра.

„Како се не би поновиле неке грешке које су се десиле у другим градским општинама, организовали смо сусрет са представницима Савета грађана са сеоског подручја наше општине. Секретар организације Црвеног крста у Нишу нас је упознао са критеријумима на основу којих се сачињавају спискови, како не би дошло до злоупотребе. Поред тога, апелујем на савест наших грађана да овом активношћу обухватимо оне наше суграђане којима је помоћ заиста потребна–истакао је председник општине Палилула Бобан Џунић и напоменуо да не постоји лимит за број пакета који ће бити подељени.

Председник Џунић је подсетио на податак да је велики број житеља општине Палилула на граници сиромаштва, те да је од укупног броја људи пријављених Центру за социјални рад, више од 67 одсто са подручја општине Палилула. Он је  истако да је почетак поделе пакета померен како би се грешке свеле на минимум.  Да би се житељи села са подручја општине Палилула нашли на списку треба да испуњавају следеће критеријуме: да имају трајно пребивалиште или најмање годину дана пријављеног боравишта на територији општине Палилула; да припадају категорији старих, болесних и изнемоглих лица која немају сроднике који би могли да им помогну; да примају додатак за помоћ и негу другог лица; да се ради о породицама чије је приход испод цензуса за добијање новчане социјалне помоћи, али из неког разлога нису оствариле то право; да су незапослени.

По речима секретара организације Црвени крст, до сада је хуманитарна помоћ стигла у 18 нишких села. Подељено је 36 тона хране, кроз око 640 пакета, чиме је обухваћено 2115 чланова домаћинстава. Хуманитарни пакет, који је намењен социјално најугроженијем становништву на сеоском подручју, чине основне животне намернице са осам прехрамбених артикла: брашно, пасуљ, пиринач, тестенине, уље, конзервирано поврће, месни нарезак и сушено поврће ( зачини ). Одлучили смо, у договору са нашим донаторима – објаснио је Стојан Прокоповић, да пакет са основним животним намерницима буде намењен особама које живе на селу, јер се сиромаштво све више шири и на нишка села. Поред тога, често људи са села немају право да остваре социјалну помоћ, јер имају имовину а они због година старости не могу да је обрађују. Помоћ становништву, као што је „Народна кухиња“, у прореклом периоду углавном се пружала житељима града. (ЕКОполис,Д.В)